Леся Зeліско
автор статті
Зізнайтеся, це ж приємно дізнаватися про свого улюбленого митця щось особливе? Які автомобілі він любив, як називав свого кота чи які були його улюблені страви? Сьогодні ми привідкриємо для вас завісу і розкажемо, які рецепти прийшли з кухонь художників у нашу статтю.
Нам хотілося випробувати абсолютно усі страви! Бо очевидно, що деякі митці виявилися гурманами і поціновувачами смачної їжі. Читаймо та готуймо разом!
Картопляний пиріг від Клода Моне
Почнемо із гурмана та імпресіоніста Клода Моне. У його домі була велика кухня, ми можемо уявити, які пахощі там стояли! Рецепти з Живерні можна знайти у “Кулінарній книзі Моне”. Саме там жив і творив відомий французький живописець, саме там був його сад та озерце з ліліями, які неодноразово з’являлися на полотнах митця. Сьогодні знайомимо вас із простою стравою, яку ми самі випробували! А згадати квітучі сади Моне можете у нашій статті.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста:
- 500 г (4 склянки) борошна
- 250 г вершкового масла кімнатної температури
- 2 жовтки
- Сіль
Для начинки:
- 6 (1,2 кг) твердих картоплин середнього розміру
- 3 цибулини
- 1 невеликий пучок петрушки
- 150 мл жирних вершків/сметани
- 1 ціле яйце
- Сіль і свіжомелений перець за смаком
Час, поки тісто у холодильнику: 2 години.
Час підготовки: 30 хвилин.
Час приготування: 2 години.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Почніть з підготовки тіста: вершкове масло наріжте невеликими кубиками і покладіть у миску. Додайте борошно з 1 щіпкою солі, потім перемішайте масу кінчиками пальців, поки суміш не стане схожою на дрібну хлібну крихту. Додайте жовтки і сформуйте з тіста кульку.
Помістіть тісто на злегка присипану борошном робочу поверхню. Придавіть тісто долонею, рухайтеся від центру і до країв, щоб отримати гладке тісто. Повторіть процес кілька разів, поки тісто не стане рівним. Знову сформуйте з нього кулю, оберніть поліетиленовою плівкою і залиште в холодильнику на 2 години.
Коли тісто буде готове, розігрійте духовку до 180 ° C.
Очистіть картоплю і наріжте кружечками. Замочіть скибочки картоплі в холодній воді. Цибулю почистіть і наріжте кружальцями. Наріжте петрушку.
Дістаньте тісто з холодильника і розділіть його на дві частини — одну більшу і одну меншу. Покладіть більший шматок на присипану борошном поверхню і розкачайте його в коло, достатньо велике, щоб викласти дно та боки неглибокої круглої глиняної посудини. Тісто повинно трохи перекривати боки. Другий шматок тіста розкачати в коло, трохи більше за розмір посудини.
Злийте воду з картоплі і обсушіть її чистим паперовим рушником. Розкладіть її у посудині в один шар і посипте кільцями цибулі та нарізаною петрушкою. Приправте сіллю і перцем, а потім додайте вершки. Накрийте другим колом тіста, стискаючи два листи тіста між собою, щоб запечатати краї.
Зробіть отвір у середині верхнього шару тіста (щоб пара виходила під час приготування), і обережно вставте лійку, зроблену з невеликого шматочка щільного паперу. Збийте яйце, а потім помастіть ним тісто. Готування пирога має зайняти 2 години. Якщо він стане золотистим раніше, накрийте його шматком злегка змащеного пергаментного паперу.
Авторка статті, Леся Зеліско, особисто випробувала рецепт Моне. Можливо фото нижче не передають смак, але можете бути певні, пиріг вийшов надзвичайно смачним.
Гарбузова запіканка від Анрі Тулуза-Лотрека
Анрі Тулуз-Лотрек теж любив догоджати своїм гостям смачними стравами. Сьогодні ми теж познайомимося з одним із сімейних рецептів художника. Вперше його рецепти вийшли окремою книжкою у 1930 році.
ІНГРЕДІЄНТИ
1 кг гарбуза
0,5 кг нарізаної кільцями ріпчастої цибулі
400-450 г очищених помідорів (можна взяти консервовані)
Сіль, перець, цукор
100 г хлібних крихт/сухарів
2 чайні ложки свіжого листя чебрецю
9-12 свіжого листя шавлії
1 великий зубчик часнику
борошно для смаження гарбуза
оливкова олія
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
У гарбуза потрібно зрізати шкірку та вийняти насіння. Потім наріжте гарбуз широкими смужками 0,5 см завтовшки. Обваляйте їх у борошні і обсмажити в олії до золотистого кольору. Готові скибочки гарбуза промокнути паперовими рушниками.
На сковорідці підсмажте цибулю на повільному вогні разом з чебрецем і часником, поки цибуля не стане прозора. Додайте помідори, посоліть, поперчіть (можна додати трохи цукру за смаком). Протушкуйте все разом.
В посудину для запікання викладіть шар гарбуза з листям шавлії, потім суміш цибулі та помідорів, далі знову шар гарбуза. Засипте усе панірувальними сухарями і додайте трохи розтопленого вершкового масла. У духовці, розігрітій до 180 градусів, запіканку готуємо близько 45 хвилин.
Запечені помідори від Поля Сезанна
Продовжимо ми за столом у Поля Сезанна — французького художника. Кажуть, що рецепт запечених помідорів дуже сподобався Огюсту Ренуару, може, і вам буде до вподоби?
ІНГРЕДІЄНТИ
9 великих помідорів
4 зубці часнику
4 ст л оливкової олії
1 пучок петрушки
3 ст л панірувальних сухарів
2 ст л солі
мелений чорний перець за смаком
ПРИГОТУВАННЯ
Вимийте, ретельно обсушіть та розріжте помідори навпіл. Натріть зрізи сіллю і покладіть половинки (опуклою стороною вгору) на решітку. Під нею треба поставити тарілку. Через 15 хвилин трохи надавіть на помідори пальцями, щоб стік зайвий сік.
Змастіть деко оливковою олією і викладіть на нього помідори (опуклою стороною вниз).
Розігрійте духовку до 200 градусів.
Роздавіть часник і наріжте петрушку. Змішайте їх і додайте трохи меленого перцю. Готову суміш розподіліть на помідорах, після чого рясно полийте їх олією і посипте панірувальними сухарями.
Запікайте помідори до появи золотистої скоринки — не більше 25 хвилин.
Подають цю страву як гарячу закуску або ж гарнір до риби чи м’яса. Подають з хрустким багетом.
Картопля у зеленому соусі від Фріди Кало
Хочеться згадати і екстравагантну Фріду Кало, що вражала своїми полотнами, щоденниками, ставленням до життя. Страв від неї ми очікували теж таких — гарячих, з перчинкою. І не помилилися! Пригадайте, які прекрасні любовні листи писала мисткиня з допомогою нашої статті.
ІНГРЕДІЄНТИ
1 кг невеликої картоплі
1 кг томатільйо (мексиканських помідорів) очищених
250 мл води
4 перці чилі серрано
Сіль
100 г крупно нарізаної кінзи
2 столові ложки смальцю
1 велика цибулина, дрібно нарізана
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Очистіть картоплю і проваріть протягом 1 хвилини. Обирайте якнайменшу картоплю, якщо у вас трохи більша, то варити потрібно довше. Відкладіть. Протушкуйте томатільйо з водою, перцем чилі та сіллю за смаком до готовності. Дайте трохи охолонути, додайте кінзу та перетворіть суміш у пюре. Нагрійте смалець у сотейнику і пасеруйте цибулю до напівпрозорості. Додайте пюре з томатільйо і проваріть 10 хвилин. Додайте картоплю, перемішайте і продовжуйте варити, поки картопля не стане м’якою, приблизно 15 хвилин.
Подавати в неглибокій мисці. Кількість продуктів розрахована на 8 порцій.
Фруктовий крем від Сальвадора Далі
Думаємо, ні для кого не буде секретом, що Сальвадор Далі був доволі продуктивним митцем. Сам він казав, що у дитинстві мріяв бути кулінаром, і аж у 60 років його мрія здійснилася! Адже він видав книгу з власними рецептами та сюрреалістичними ілюстраціями. Пропонуємо вам десерт від Далі. А про його зв’язок із модою читайте у нашій статті.
ІНГРЕДІЄНТИ
1 банка виноградного соку (приблизно 0,5 літра)
1 банка абрикосового соку (приблизно 0,5 літра)
8 столових ложок манної крупи
100 г цукрової пудри
100 жирних вершків
200 г слив з коньяком (за бажанням)
Для збитих вершків
140 г жирних вершків
50 г цукрової пудри
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Вилийте виноградний сік і абрикосовий сік в каструлю. Доведіть до кипіння, а потім додайте манку в рідину. Перемішайте дерев’яною ложкою і кип’ятіть 5 хвилин.
Додайте вершки і зніміть з вогню. Коли суміш стане теплою, перемішайте, щоб дати відстоятися. Потім можна додати сливи, нарізані шматочками (можна і без них). Вилийте суміш у неглибокий посуд і поставте в холодильник.
Щоб приготувати збиті вершки, збийте цукрову пудру з вершками. Якщо ви готуєте їх заздалегідь, то покладіть у сито, щоб з молока стекло масло.
При подачі використовуйте збиті вершки для прикрашання.
Чи пробували ви колись готувати за рецептами відомих митців? Чи стають вони від цього ближчими для вас? І чи будете пробувати відтворити рецепти?
Напишіть нам, ми раді спілкуванню!
Цікаво?
Отримуйте заряд натхнення першими!
0 коментарів